Broušení nástrojů

03.04.12 | autor admin

Jistě se nenajde mnoho lidí, kteří by někdy nepotřebovali něco nabrousit, ať už nůž, nůžky nebo třeba motorovou pilu. Každý nástroj má specifickou techniku broušení, některé dokonce vyžadují zvláštní brusné kameny nebo pilníky (jako například již zmiňovaná motorová pila).

Stroje a nástroje na broušení

Stolní dvoukotoučová bruskaStolní dvoukotoučová bruska

Za stroj pro hrubé broušení se dá určitě považovat stolní bruska. Tyto brusky se většinou prodávají dvěma kotouči, jedním menším a druhým velkým. Ten menší kotouč je obvykle drsnější, má vyšší rychlost a používá se pro hrubé broušení na sucho. Většinou se hodí na hrubé broušení velkých nástrojů, které dostávají pořádně zabrat (sekery, krumpáče, nebo broušení hran nějakého plechového plátu). Nože na něm určitě NEBRUŠTE, zničíte je.

Větší a pomalejší kotouč, který je nutné polít před každým použitím vodou nebo olejem, je určen k dobroušení nástrojů, výbrusy jsou však stále hrubší než by bylo potřeba.

Pokud budete potřebovat někdy vyměnit v brusce kotouč, ptejte se po pískovcových nebo magnezitových, kotouče ze slinutého karbidu křemíku mají sice výborné brusné vlastnosti, ale rychle se tupí a ztratí na účinnosti.

Brusný kámen pro jemnější broušeníBrusný kámen pro jemnější broušení

Pro jemné dobroušení nástrojů se používají obtahovací kameny s menší drsností než mají brusné kotouče. Pro běžné použití (nože, dláta) se používají umělé brousící kameny a postup broušení je obdobný jako na brusce. Nejprve se obtahuje na sucho, potom se kámen namočí v mazacím oleji, nebo ve směsi glycerinu s lihem (pro ty nejméně drsné kameny). Lze zakoupit také přírodní, břidličné, obtahovací kameny, které slouží pro nástroje s nejvyššími požadavky na ostrost (například řezbářská dláta). Jsou ovšem hodně drahé a broušení s nimi trvá až nekonečně dlouho.

Ocílka

Ocílka k obtažení ostří nožůOcílka k obtažení ostří nožů

Ocílka je speciální typ obtahovacího kamene. Není to až tak kámen jako spíš zdrsněná tyč z měkké oceli. Je určena k obtahování nožů před každým použitím a mohu ji jenom doporučit. Velice významně zvyšuje životnost ostří a odpadá tak nutnost častého zdlouhavého broušení.

.
Líbil se vám článek?

Témata článku

 Váš příspěvek

Přečtěte si také