U truhlářských, nebo řezbářských dlát, ale i hoblíkových nožů,
je třeba dát velký pozor na jejich ostrost. Tupé dláto je nejhorší
vizitka kutila, dřevo spíše vytrhává a pracovat s ním vůbec není
žádné potěšení.
Hrubé broušení
Hrubé nabroušení dlát a hoblíkových nožů je dobré provádět
alespoň ze začátku, než získáme nějaký cit, na hrubém brusném
kameni v olejové lázni. Po získání citu lze nabrousit dláto
také na velkém a pomalém kotouči brusky.
Dláto se brousí jinak než nože, nemají symetrické ostří,
ale jsou skloněné k jedné straně.
Na rozdíl od nich je totiž brusný pohyb dláta po kameni stále stejným
směrem dopředu a zpět. Nejprve se ale zamyslíme na jaké dřevo
budeme dláto používat.
Obecně platí, že čím měkčí dřevo, tím menší sklon
ostří. Tento úhel by měl být od 20 do 30 stupňů, 20° na
měkká dřeva jako například smrk, nebo jasan, 30 stupňů se používá na
dubové dřevo. Další věc, na kterou je potřeba si dát pozor je
tvar ostří. Nesmí být vypouklé, ani vyduté, ale dokonale rovné,
jako podle pravítka.
Jemné doostření
Pro obtahování dlát se používají co nejjemnější brusné
kameny (většinou mají bílou barvu) namočené v olejové lázni.
Použití oleje je velice důležité pro výslednou kvalitu ostří. Předem
upozorňuji, že obtahování dlát nebo hoblíkových nožů je velice
zdlouhavé činnost a nezřídka se stává, že jedno dláto brousíte třeba
celé dopoledne.
Při dobrušování se používá stejná technika jako při broušení
nahrubo a musí se dodržovat stále stejný úhel.
Když jsme spokojeni s kvalitou sklonu, můžeme také párkrát
přejet rovnou stranu ostří, ale musíme dávat pozor abychom nesklopili
brousek proti ostří.
To bychom mohli začínat broušení znovu.
Poškozená dláta
Pokud je dláto jenom tupé, stačí jej nabrousit postupem uvedeným výše.
Pokud ale jsou v ostří zářezy, je nutné nejprve tyto zářezy srovnat
broušením natupo na kotoučové brusce. Teprve když jsou zářezy a
záseky srovnané, můžeme přistoupit k vlastnímu broušení. To
potom trvá téměř celou věčnost a proto je lepší o dláta
pečovat, nenechávat je padat na zem, nesnažit se s nimi
přesekávat hřebíky a tak dále.