Nože jsou nejpoužívanější nástroj domácnosti, ať už kuchyňské, nebo kapesní, rybičky, nebo dokonce chirurgické a modelářské skalpely. Dokonalá ostrost je základem jejich funkce, a proto broušení nožů a nožíků bude téměř na denním pořádku.
Hrubé broušení nožů se provádí na sucho (bez oleje) na drsnějších kamenech, většinou se pro tento účel nejlépe hodí dvouvrstvé obdélníkové kameny, které mají jednu stranu pro hrubé broušení a druhou pro jemné. Postupujeme tak abychom brousili obě strany nože stejně (stejný počet přejetí brusného kamene, stejně na obě strany tlačit) a pokud možno dodržovali stále stejný úhel.
Tento úhel je dokonce udaný pro různé typy nožů, pro běžné kuchyňské je to 19° od vodorovné podložky a pro kapesní a lovecké nože 24°.
Nože NIKDY nebrousíme na kotoučové brusce, pouze je-li jejich ostří tak zničené, že by nešlo nabrousit kamenem. V takovémto případě brousíme natupo na brusce s obvodovou rychlostí kotouče do 5 m/s. Pokud takovouto brusku nemáme, je nutné podložit nůž dřevěným špalíkem, aby se ostří nestrhávalo.
Některé dražší nože, například známé švýcarské zavíráky Victorinox nebo kované kuchyňské nože mají vybroušené vyduté ostří pro delší trvanlivost. To je velice technologicky náročné, v domácích podmínkách nedosažitelné, proto je nebrousíme nahrubo, pouze obtahujeme.
Na rozdíl od hrubého broušení, kde se přejíždí nožem po kameni, při jemném broušení (neboli obtahování) se přejíždí kamenem po noži. Opět se snažíme dodržet úhel pod kterým jsme brousili nahrubo. Obtahujeme buď druhou stranou vrstveného kamene, kamenem s menší drsností nebo ocílkou. Kameny je nutné před obtahováním namočit nejlépe do mazacího oleje nebo alespoň do vody (stačí na kámen jenom plivnout), pro ocílku toto samozřejmě neplatí.
Nože nikdy nepokládáme do přihrádky po více kusech, každý by měl mít vlastní přihrádku.
Když je nůž opřen ostřím o dřevěnou podložku, tak to nijak nevadí, stejně tak magnetické lišty na jejich skladování jsou výborná věc. Pro zachování ostří je dobré nůž čas od času párkrát přejet ocílkou.