Běžné kancelářské nůžky, zahradnické nůžky, nebo snad dokonce nůžky na plech musí být čas od času nabroušeny, aby byl jejich střih krásně ostrý a materiál spíše nemačkaly. Brousí se podobně jako nože, ale na rozdíl od nich nemají symetrické ostří (jsou ostré jenom na jedné straně čepele).
Určitě nůžky, které budete brousit nejčastěji. Dávno už nejsou používány jenom ke stříhání papíru, například v extrémních případech s nimi lze stříhat i běžné elektrikářské kabely. Proto se hodně tupí a nestříhají tak, jak by měly.
Jejich broušení je vcelku jednoduché.
Stačí nejprve nasucho nabrousit na rychloběžném kotouči stolní brusky, nebo pokud nemáte brusku, tak je stačí nabrousit opět nasucho běžným plochým pilníkem.
Když je brousíme na brusce tak si nůžky podložíme kusem dřevěného špalíku, aby se ostří nevytrhávalo a nekroutilo. Pokud brusku nemáme a k broušení používáme pilník, upneme nůžky do svěráku ostřím nahoru.
Při broušení se musí, stejně jako u nožů, dodržovat stále stejný úhel. Ale na rozdíl od nožů se tento úhel pohybuje v relaci od 20° do 45°. Dobroušení provedeme jemným brusným kamenem namočeným v oleji, nebo ve vodě. Pokud nemáme brusný kámen, postačí ocílka, nebo úplně v nouzi je několikrát přejedeme po okraji staré keramické nádoby (nesmí být glazovaná!).
Postup broušení zahradnických nůžek je stejný jako u těch kancelářských, pouze s tím rozdílem, že požadovaný úhel čela je o něco vyšší. Obvykle se udává od 45° až do 70°.
Nůžky na plech mají naopak úhel pouze kolem 20° a brousí se pouze nahrubo, obtahovat je jemným kamenem je celkem zbytečné, protože jejich ostří dostává tak zabrat, že po prvním stříhnutí do plechu se stejně otupí.
Kromě občasného nabroušení, je dobré věnovat zvýšenou péči jejich čepu.
Ten hlavně u zahradnických nůžek má tendenci k častému povolování. Je tedy dobré jej občas dotáhnout obyčejným šroubovákem (v případě některých levnějších nůžek je jako čep použit pouze nýt a ten dotáhnout nejde). Stejně tak není úplně od věci tento čep občas namazat mazacím olejem.