Jídelní stůj je centrem každého rodinného domu. Sdílíme u něj pokrm
a dělíme se o příběhy, které jsme v průběhu dne zažili. A právě
proto bychom jej neměli považovat jen za nějaký kus nábytku. Při jeho
výběru bychom měli popřemýšlet nad spoustou důležitých aspektů, které
nám život zpříjemní (nebo naopak). Moderní jídelní stůl může
poskytovat nejenom místo k jídlu, ale také k práci a spoustu dalších
funkcí, jako je například podsvícení.
Podnož (základna) stolu
Spousta lidí se zaměřuje spíše na to, z čeho bude tvořena deska stolu.
Důležitá je ale také jeho základna.
Kovové podnože mohou
nabídnout dostatečnou stabilitu a odolnost vůči poškrábání. Navíc mohou
doplnit nadčasový vzhled vašeho stolu. Dřevěné podnože mohou být vhodné
do interiérů, kde se snažíte používat hlavně přírodní prvky. Je
vhodné si stůl vyzkoušet také z hlediska tvaru a umístění podnože.
Sedněte si na každé místo u stolu, abyste se ujistili, že máte
dostatečný prostor pro nohy.
Velikost
Před nákupem si zjistěte, jaká je maximální velikost vašeho stolu,
který se do interiéru vleze. Můžete se rozhodovat také podle počtu osob,
které u něj budou pravidelně zasedat. Obecným pravidlem ale je, že
jídelní stůj by měl být umístěn tak, aby z každé strany okolo něj byl
asi 1 metr prostoru. Ten bude potřebný nejenom z vizuální stránky, ale
také z té praktické. Od příliš stísněného stolu bude nepohodlné
usedání i vstávání.
Tvar
Mezi standardní tvary patří stoly kulaté (oválné) a obdélníkové
(čtvercové). Nejpraktičtější jsou právě obdélníkové stoly, které
lépe zapadají do prostoru a využití prostoru je efektivnější. Kulaté
stoly ale mohou pojmout více osob. Díky tomu, že se zbavíte rohů,
neexistují překážky v usazování osob. Kulaté stoly se tedy více hodí
do menších prostor. Někdy je nedostatek prostoru vyřešen i obdélníkovým
stolem, a to tak, že jedna z jeho stran je přiražena ke zdi.